perjantai 10. huhtikuuta 2015

10 laihduttajan ruoka-ainetta, jotka pistävät läskit liikkeelle

1. Tee
Vihreän teen terveysvaikutuksista on puhuttu pitkään, mutta kiinalaiset luottavat vielä enemmän Oolong- ja Pu'erh-teelaatujen voimaan. Pu'erh-tee auttaa tutkitusti rasvaisten ruokien sulamista, nopeuttaa aineenvaihduntaa ja alentaa kolesterolitasoa.
Oolong puolestaan estää rasvan imeytymistä harvinaisen tehokkaasti. Tutkimuksen koehenkilöistä niillä, jotka eivät nauttineet Oolong-teetä, rasvaa imeytyi jopa puolet enemmän kuin teetä juoneilla.
Teen on hyvä olla mahdollisimman laadukasta, jotta sen hyvät vaikutukset pääsevät oikeuksiinsa. Pussiteeltä muutosta on turha odottaa.
2. Kahvi
Kahvi nostaa sykettä, mikä voi edistää kalorien palamista. Se myös kiihdyttää aineenvaihduntaa. Jos kahvin sekaan lorauttaa kermaa, nousee annoksen kalorimäärä nollasta selvästi ylöspäin. Kahvinjuonti voi myös haitata painonpudotusta, sillä se lisää energiapiikkejä, jolloin tekee mieli syödä enemmän.
Tavallista tummapaahtoista kahvia parempi vaihtoehto on vihreä kahvi (green coffee), joka on valmistettu prosessoimattomista kahvipavuista. Sen antioksidanttipitoisuudet ovat lähes vihreän teen luokkaa. Vihreän kahvin on todettu laskevan kolesterolia ja kiihdyttävän aineenvaihduntaa. Suomessa myytävään vihreään kasviin on lisätty lingzhi-yrttiä, joka edistää painonpudotusta.

3. Maito
Suomalaislasten suosikkijuoma soveltuu myös aikuiselle, joka ei kärsi maitoyliherkkyydestä. Useat tutkimustulokset puoltavat kuitenkin maidon roolia painonhallinnassa. Maito sisältää hiilihydraatteja, jotka tasapainottavat insuliinieritystä ja estävät siten verensokeripiikkejä. Lisäksi maidosta saa proteiinia. Raakamaito ja luomumaito sopivat usein niillekin, joille tavallinen maito aiheuttaa oireita. Niissä ei ole myöskään ylimääräisiä hormonijäämiä. Maito on myös oiva palautusjuoma urheilusuorituksen jälkeen.
4. Vesi
Voitehista vanhin on kaikille tuttu, mutta silti vedenjuonti uhkaa jäädä monella liian vähäiseksi. Saksalaistutkimuksen mukaan runsas vedenjuonti voi lisätä aineenvaihduntaa jopa 30 prosenttia. Monesti jano tulkitaan näläksi, vaikka oikeasti keho kaipaa vain lisää nestettä. Vettä tulisi nauttia aterioiden välissä, ei niiden aikana. Jos vettä juo paljon ruokaillessa, vaikuttaa se ruuansulatukseen hidastavasti.
Riittävä vedenjuonti takaa munuaisten ja siten rasva-aineenvaihdunnan toimivuuden. Myös kookosvesi on elektrolyyttitasapainoltaan ihanteellinen, vähäkalorinen palautusjuoma.
5. Spirulina
Tämä eksoottista nimeä kantava levä ja siitä valmistettu jauhe ovat laihduttajan ehdotonta superfoodia. Jauhe sisältää runsaasti proteiinia, joka pitää pitkään kylläisenä.
Vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi spirulinassa on kaikki kahdeksan meille välttämätöntä aminohappoa, joita tarvitaan muun muassa kiinteän ja rasvaa polttavan lihaskudoksen ylläpitoon. Omega 6 -rasvahappoihin lukeutuva GLA puolestaan vähentää näläntunnetta ja auttaa lesitiinihormonia kertomaan kylläisyydestä.
Spirulina sisältää myös rikkiä, joka auttaa kehoa puhdistumaan painonpudotusta häiritsevästä kuonasta. Jos nautit spirulinaa raakakaakaon kanssa, aktivoituu hyvän olon hormoni seratoniinin esiasteen, tryptofaanin tuotanto. Ja kun on hyvä mieli, ei huvita ahmia.
6. Maca-jauhe
Tämä vähitellen yleistyvä superfood tasapainottaa kilpirauhasen toimintaa, mikä edistää painonhallintaa. Maca lisää energisyyttä ja auttaa siten liikuntaharrastuksen aloittamisessa. Maca-jauhetta voi ripotella viilin päälle tai puuron tai smoothien sekaan. Se maistuu myös tehosnapsina sitruunamehuun ja kookosveteen sekoitettuna.
7. Greippi
Happaman ja C-vitamiinipitoisen greipin arvoa painonpudotuksessa ei tule väheksyä, sillä sen sisältämät entsyymit vauhdittavat rasva-aineenvaihduntaa. Greippi laskee veren insuliinitasoa ja pitää nälkää loitolla vesipitoisuutensa ansiosta.
8. Mantelit ja parapähkinät
Mantelit ja parapähkinät ovat painonpudottajan suosikkeja, sillä ne ovat helppoja välipaloja ja aterian kruunaajia. Molemmissa on hyviä rasvahappoja, joita kehosi tarvitsee. Pieni kourallinen päivässä lisää kylläisyydentunnetta ja hellii vatsaasi kuiduilla. Parapähkinöissä on runsaasti seleeniä, joka vaikuttaa edistävästi kilpirauhasen toimintaan.
9. Quinoa
Perunan ja pastan sijaan aterian lisukkeeksi voi kiehauttaa proteiini- ja kuitupitoista quinoaa. Se pitää nälän tehokkaasti loitolla.
Myös bataatti sopii painonpudottajalle - etenkin, jos sen syö jäähdytettynä. Bataatin sisältämä resistenssi tärkkelys voi auttaa rasva-aineenvaihdunnan aktivoinnissa.
10. Psyllium
Kasviperäinen ravintokuitu sopii keliaakikoille ja karppaajillekin. Se imee kehosta nestettä samalla kun se ravitsee monipuolisesti. Veteen liuotettuna psyllium muuttuu hyytelöksi, jota voi sekoittaa puuron tai smoothien sekaan. Näin aamiaisen tai välipalan kuitupitoisuus nousee merkittävästi ja olosi on aterian jälkeen kylläisempi.

Kookospannukakut
1 hengen annos (4 pientä pannukakkua)
4 kananmunan valkuaista
noin 5 tl kookosjauhoja
ripaus psylliumia
steviaa tai esimerkiksi hunajaa
vaniljajauhetta maun mukaan
vettä
luomuneitsytkookosöljyä paistamiseen
1. Sekoita valkuaiset muiden aineiden kanssa tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
2. Ohenna taikinaa vedellä lettutaikinan paksuiseksi ja jätä seisomaan hetkeksi. Huomaa, että kookosjauhoissa on yli 38 g kuitua/100 g, joten ne turpoavat ja taikina paksuuntuu seisomisen aikana.
3. Paista pannulla kullankeltaisiksi pannukakuiksi ja nauti marjojen, banaanisiivujen tai avokado-banaanikerman kera.

Avokado-banaanicreme
1 avokado
1 banaani
1 rkl neitsytkookosöljyä
ripaus vaniljaa
1 sitruunan mehu
(ripaus maca-jauhetta)
1. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen tai soseuta sauvasekoittimella kermamaiseksi soseeksi. Lisää stevialla makeutta. Voit käyttää tätä myös kuppikakkujen ja kakkujen koristeluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti