torstai 12. maaliskuuta 2015

Atkinsin dieetti

Atkinsin dieetti on yksi parhaiten tunnetuista vähähiilihydraattisista ruokavalioista. Dieetille on antanut nimensä lääketieteen tohtori Robert Atkins, joka kehitti tämän suurta kiinnostusta herättäneen ruokavalion 1970-luvulla. Atkinsin dieetti on vielä nykyäänkin suosiossa vaikuttavien tulostensa ansioista. Atkinsin dieetin perusideana on ravinnosta saatavien hiilihydraattien määrän rajoittaminen ja niiden korvaaminen proteiinilla ja rasvoilla. Tavallisessa ruokavaliossa hiilihydraatit, kuten valkoiset jauhot ja sokeri, ovat suuressa roolissa ja niitä pidetään suurimpana syynä painonnousuun.

Aluksi vähennetään päivittäinen ravinnosta saatujen hiilihydraattien määrä 20g kahden viikon ajaksi. Ihmisen elimistö joutuu tällöin ketoosina tunnettuun tilaan. Ketoosissa ihmisen aineenvaihdunta muuttuu hiilihydraattien vähenemisen myötä ja paino putoaa tehokkaasti. Myös näläntunne pysyy paremmin poissa, mikä on laihduttajan kannalta hyödyllistä ja toivottavaa. Kahden viikon jälkeen hiilihydraattien osuutta kasvatetaan 5g viikossa niin kauan kunnes painonlasku pysähtyy. Jos painoa haluaa vieläkin pudottaa, tulisi siirtyä takaisin edellisen viikon hiilihydraattimäärään. Tavoitepainoon pääsemisen jälkeen hiilihydraattien määrä pidetään paikallaan, jolloin paino pysyy paikallaan.

Mitä saat syödä? Atkinsin dieetti poikkeaa monista muista dieeteistä muun muassa siinä, että se ei kiellä laihduttajalta monia herkkuja. Ruokien valinnassa tulisi kuitenkin käyttää maalaisjärkeä ja annoskokoon kannattaa luonnollisesti kiinnittää huomiota.

Dieetin perusruoka-aineisiin kuuluvat muun muassa seuraavat tuotteet:
•Liha
•Kala
•Kananmuna
•Juusto
•Pähkinät
•Vähän sokeria ja tärkkelystä sisältävät vihannekset ja hedelmät
•Rasvoja, kuten öljyjä, kermaa ja voita, voi käyttää kohtuudella.

Mitä ei tulisi syödä? Hiilihydraatteja ja sokeria löytyy yllättävistäkin elintarvikkeista, joten Atkinsin dieettiä noudattavan tulee olla tarkka tuoteselosteiden kanssa. Parasta olisi jättää prosessoidut elintarvikkeet kokonaan kaupan hyllylle.

Kiellettyihin ruoka-aineisiin kuuluvat muun muassa:
•Peruna, pasta, riisi
•Leipä
•Alkoholi, virvoitusjuomat
•Kahvi
•Paljon tärkkelystä sisältävät kasvikset, joita ovat lähinnä maan alla kasvavat vihannekset

Dieetin edetessä hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita lisätään ruokavalioon vähitellen.

Edut ja haitat

Atkinsin dieetti on tutkitusti tehokas painonpudotustapa. Dieetillä voi pudottaa painoa kaksi kertaa enemmän kuin muilla vähähiilihydraattisilla ruokavalioilla, vaikka ravinnosta saatujen kalorien määrä onkin suuri. Dieetin aikana ei tarvitse kärsiä näläntunteesta vaan sen sijaan laihduttaja tuntee itsensä energiseksi. Liikunnan osuutta painonpudotuksessa ei ole erityisesti korostettu vaan laihtuminen tapahtuu yksinomaan ruokavalion muutoksen avulla. Dieetti voi tuntua työläältä, sillä hiilihydraattien määrä on laskettava tarkasti ja ohjeita on noudatettava tarkasti. Dieetti voi myös hankaloittaa esimerkiksi ravintolassa syöntiä, sillä sopivia ateriavaihtoehtoja ei aina ole tarjolla. Vähähiilihydraattinen ruokavalio on kuitenkin nykyään otettu paremmin huomioon ja ns. ”low-carb” vaihtoehtoja on kehitetty. Dieetin onnistumisen takaamiseksi on laihtumisen jälkeen pysyttävä dieetin mukaisessa ruokavaliossa, jottei paino nousisi takaisin lähtölukemiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti